Tłusty czwartek w Hipolicie

Aktualności

Ostatni czwartek przed Środą Popielcową, czyli ostatni czwartek karnawału, świętuje się w krajach chrześcijańskich, chociaż jada się różne potrawy. Był to czas wielkiego obżarstwa, bo trzeba było zdążyć zjeść przygotowane słodkości i mięso przed postem.

W Polsce najczęściej w tłusty czwartek objadamy się pączkami i faworkami, smażonymi na głębokim tłuszczu, w zależności od regionu zwanymi też chruścikami. Dawniej jadano pączki nadziewane słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. Dopiero w XVI wieku pojawił się zwyczaj jedzenia słodkich pączków. W niektórych pączkach ukrywano wtedy orzeszki lub migdały – trafienie na pączka z takim nadzieniem zwiastowało dostatek i powodzenie.

W Hipolicie też świętowano! Pączki na nasze czwartkowe obżarstwo ufundowała Radę Rodziców naszej szkoły.

Relacja z tłustego czwartku: