Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
W listopadzie obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, mający na celu promowanie świadomych wyborów żywieniowych oraz zachęcanie do gotowania w domu z wykorzystaniem świeżych i zdrowych składników.
W szkolnym spotkaniu brały udział klasy z technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz odwiedzili nas uczniowie ze Szkoły Podstawowej im. majora Henryka Sucharskiego w Stróżewie.
W pierwszej części odbyła się prelekcja Pani Małgorzaty Ziemby, ekspertki w dziedzinie żywienia. Pani Małgorzata, jako czynnie pracujący dietetyk kliniczny podkreślała znaczenie właściwej diety, snu, aktywności fizycznej i uwrażliwiła na słuchanie i obserwowanie własnego organizmu.
W drugiej części organizatorki spotkania – Maria Nawrocka i Agnieszka Szulc przeprowadziły warsztaty, podczas których uczniowie przygotowywali zdrowy i ciekawy deser w postaci galaretki z akcentem przyrodniczym 😁
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania to doskonała okazja, by przypomnieć sobie, jak ważne jest, by odżywiać się w sposób świadomy i odpowiedzialny, dbając zarówno o swoje zdrowie, jak i o środowisko.
Agnieszka Szulc